UCSJ vil bruge sensorteknologi til at kortlægge fysisk aktivitet

Therese Olsen, forsker ved UCSJ, skal om kort tid undersøge familiemønstre for fysisk aktivitet blandt 1250 familier på Lolland-Falster. Et stort projekt, der omfatter brug af avancerede sensorer.

I en periode fra januar 2017 til april 2018 vil Therese Olsen fra sygeplejerskeuddannelsen i Nykøbing Falster kortlægge fysisk aktivitet i familier på Lolland-Falster. Målet er blandt andet at undersøge, hvordan familiemedlemmer påvirker hinanden. 

I undersøgelsen anvendes en ny måleteknik, der gør det muligt at måle fysisk aktivitet meget præcist. I det arbejde anvendes nye højteknologiske accelerometre, fortæller Therese Olsen. 

”Det er små sensorer, som vores deltagere skal gå med på både lænden og låret i syv dage. Tidligere havde man kun en sensor på hoften, men den var ikke præcis nok. Den kunne f.eks. ikke måle hvilken form for aktivitet, der blev udført. Med den nye teknologi kan vi f.eks. se, om en deltager sidder ned, ligger, går eller står. Det giver flere muligheder i vores forskning,” siger hun. 

Therese Olsen, forsker ved UCSJ, skal om kort tid undersøge familiemønstre for fysisk aktivitet blandt 1250 familier på Lolland-Falster. Et stort projekt, der omfatter brug af avancerede sensorer.

Unik befolkningsundersøgelse
Undersøgelsen bliver en del af Lolland-Falster Undersøgelsen, der er en unik befolkningsundersøgelse med husstandsbaseret fokus. Undersøgelsen skal være med til at skabe ny viden om sundhed, helbred og trivsel i familier på Lolland-Falster. At andre forskere arbejder med at inddrage familierne medfører, at det er lettere at få familier med i denne del af undersøgelsen også, fortæller Therese Olsen: 

”Lolland-Falster Undersøgelsen har i forvejen en høj deltagelsesprocent og ventes at få op til 25.000 deltagere over de næste fire år. I det lys vil det næppe blive svært at få 1250 familier til også at deltage i undersøgelsen om fysisk aktivitet”. 

Therese Olsen skal desuden samarbejde med Syddansk Universitet, der er førende i den nye sensorteknologi, og med Høgskulen i Sogn og Fjordane i Norge. En institution, der har mange erfaringer at trække på, når det gælder måling af fysisk aktivitet hos børn og i befolkningen som helhed. 

Therese Olsen forventer at have et resultat om tre år: 
”Vores undersøgelse skal give ny viden om hvordan man påvirker hinanden i en familie og om hvordan vi kan øge det samlede aktivitetsniveau. Fysisk aktivitet er jo afgørende for vores folkesundhed,” siger hun. 

Fakta: Finansiering og støtte 
Lolland-Falster Undersøgelsen er finansieret af Region Sjælland, Lolland og Guldborgsund Kommuner. Projektchef Randi Jepsen har fået tildelt forskningsmidler fra Region Sjælland til indkøb af det nødvendige udstyr. Ved Forskningens Dag - onsdag den 14. september - modtog Therese Olsen – i konkurrence med 85 andre – desuden et rejselegat på 10.000 kroner fra Region Sjælland.

Fakta: Om Lolland-Falster Undersøgelsen
•         Lolland-Falster Undersøgelsen er det hidtil største forskningsprojekt på Lolland-Falster. 
•         Det er første gang i Danmark, at der bliver gennemført en så omfattende undersøgelse i et landområde. 
•         Mere end 50.000 borgere på Lolland-Falster vil over en periode på fire år få en invitation til at være med. Det svarer til op mod halvdelen af områdets befolkning. 
•         Der er op mod 100 forskere tilknyttet. De forsker i alt fra kræft, diabetes og nyresygdomme til livskvalitet, folkesundhed og social ulighed. 
•         Lolland-Falster Undersøgelsen er for hele familien. Også børn helt ned til 0 år. 
•         Undersøgelsen har fokus på husstande. Det gør det muligt at forske i sammenhænge mellem sundhed, arv og familiemønstre. Det er unikt, også på verdensplan. 

Kontaktdata
Therese Olsen: 72482794, email: thno@ucsj.dk

Nyhed En række af UCSJ’s forskere deltager med gratis foredrag under Forskningens Døgn i uge 17 om bl.a.…
Nyhed Pædagogers faglighed bidrager til alle børns læring og trivsel i skolen, men hvordan kan skoler…
Nyhed Få inspiration til virkemidler og værktøjer, som du kan bruge i din hverdag i børnehaveklassen.…
Nyhed Ny bog om programmering i folkeskolen inspirerer med didaktiske indblik og konkrete…
Nyhed Uddannelse til alle hjørner af Region Sjælland var på dagsordenen, da Søren Pind og Jacob Jensen…
Cxense Display