Ny bog af UCSJ-adjunkt: hvad er meningen med at gå i skole?

Hvordan bliver skolebørn egentlig modtagelige for at lære og være med i skolens faglige verden? Den nye bog “Hvad er meningen - Kedsomhed, angst og længsel i elevernes skoleliv” stiller skarpt på, hvilke ting der får konkret betydning for, hvordan elever kan deltage i skolelivet på en meningsfuld måde.

En ny bog af UCSJ’s adjunkt Ditte Dalum Christoffersen undersøger, hvordan skolebørns hverdag både skaber elever der kan lære og elever der ikke kan.

Hvis man er rebel, kan man da ikke pludselig være nørd?

En elev eksisterer ikke kun, i det øjeblik klokken ringer ind og timen går i gang. Elevernes interaktioner gennem hele skoledagen, deres indtagelse af forskellige roller og deres konstante opbygning af en identitet er i høj grad med til at forme, hvordan den enkelte kan deltage i undervisningen og lære på en meningsfuld måde - eller være et decideret forstyrrende element i de andres læring. Hvis en elev har formet sin identitet op om at gøre oprør, følger denne identitet også med ind i læringsrummet. Og det kan give udfordringer. Skolehverdagens in- og ekslusionsprocesser har overraskende meget at gøre med, hvordan eleverne kan lære.

Kan man lære, hvis man keder sig?

Èn af bogens pointer er, at kedsomhed er en af de ting, der forhindrer eleverne i at deltage meningsfuldt i timerne. Men hvordan viser kedsomheden sig og hvordan oplever eleverne den? Bogen beskriver bl.a. hvordan elevers kedsomhed kan komme til udtryk på samme måde, men kan have vidt forskellige årsager, strategier og dermed også løsninger. 

“Hvad er meningen - Kedsomhed, angst og længsel i elevernes skoleliv” er baseret på Ditte Dalum Christoffersens ph.d.-afhandling fra RUC i 2014 “Meningsfuldt skoleliv”. Bogen er udkommet på forlaget UP i marts 2017 i serien “Forskning til Skolen”, der har fokus på at formidle forskning til folkeskolen. Bogen koster 280 kr. og kan købes på UP’s hjemmeside

Nyhed UCSJ fejrer Forskningens Døgn ved at sætte fokus på Teknologi og pædagogik, inklusion og læring samt…
Nyhed Skoler i Svinninge, Ringsted, Sorø og Nykøbing Falster og mange flere skole i hele landet får i den…
Nyhed Tilmeld dig en af vores gratis eftermiddage i Slagelse eller Vordingborg, hvor du kan blive klogere…
Nyhed På trods af inklusion i folkeskoleklasser, foregår meget undervisning af specialelever i…
Nyhed Et nyt samarbejde skal blandt andet hjælpe unge fra ungdomsuddannelserne til at opdage mulighederne…
Cxense Display