Stop motion i billedkunst

I billedkunst skal eleverne ifølge Fælles Mål arbejde med og have viden om digitale mediers billedskabende muligheder, herunder digitale billedfortællinger. 

De digitale medier tilbyder mange muligheder i forhold til at kombinere lyd og billeder inden for video, animation og computergrafik. 

En mulighed er at arbejde med at lave stop motion-film ved hjælp af iPads. Det er en filmteknik, hvor man bruger dukker eller andre ting til at animere med. Teknikken fungerer således, at man tager et billede, flytter objektet og tager endnu et billede, flytter objektet og tager endnu et billede osv. 

Fordelen ved at bruge iPad'en er, at eleverne kan lave hele produktionen på iPad - altså lige fra at optage billederne til redigering og evt. senere deling af film på enten Skoletube eller YouTube. 

På Marievangsskolen i Slagelse har eleverne arbejdet med stop motion i billedkunst. Se deres flotte film her!

Figurer

I stop motion-film kan f.eks. bruges figurer af modellervoks, og herunder finder du eksempler på sådanne film lavet professionelt. Du kan også bruge mange andre ting, f.eks. Lego, skrammelfigurer bygget af eleverne selv, frugt eller grøntsager med påmalede ansigter.

Eleverne kan også bruge sig selv - altså levende mennesker, der flytter sig en smule mellem hvert billede - eller de kan selv tegne nogle figurer, der klippes ud og flyttes i forhold til hinanden, som f.eks. i Cirkeline. Det er kun fantasien, der sætter grænser. 

Forarbejde

Forarbejdet til at arbejde med produktion af elevernes egne stop motion-film kunne være at se andres film. Her er nogle eksempler: 

Cowboy, Indianer og Hest:

Clay Animation Short: 

Plonsters: 

Hvis I på skolen har abonnement på film og tv-udsendelser på CFU, findes der desuden en stop motion-film, der hedder Lille blåa draken

Apps

Der findes mange forskellige apps til at lave stop motion-film med. De kan forskellige ting og er også afhængig af, hvilken aldersgruppe man arbejder med. 

KomaKoma - er et superenkelt stop motion-værktøj, hvor du kun kan optage film, men ikke lægge musik og lyd på. Den er god til de yngste. Til gengæld skal der en voksen ind over, hvis der skal lægges en lydside på. Her kan du hente videoen ind i iMovie og lave lydsiden. 

LEGO Movie Maker - er en gratis app, hvor eleverne kan lave små stop motion-produktioner. Der findes nogle små skabeloner, som eleverne kan lave deres film i. Der er mulighed for at lægge musik og lyd på. 

Stop Motion Studio - er en nem app til at lave flotte stop motion-film med både film og lydside. App'en kræver lidt mere af eleverne end de to andre, men til gengæld er der også langt flere muligheder. 

Brug for vejledning?

Kontakt CFU's pædagogiske konsulenter for at få sparring og vejledning. Du kan også booke et gratis fagteammøde

Cxense Display